top of page
logo-Festival-Stad-2022-zachtgeel.png

Festival STAD is terug! Samen gaan we opnieuw aan de slag met onze steden. Dat verdienen ze, want onze steden zijn mooi en het is er fijn wonen, werken en leven. En dat willen we zo houden. Samen staan we hiervoor aan de lat: wij werken aan de steden van morgen.

 

Tegelijkertijd staan onze steden onder druk. We hebben te maken met schaarste in ruimte, geld, tijd en mensen. Ondertussen stijgen de prijzen en verandert het klimaat merkbaar. We staan voor een woningbouwopgave, willen een goede bereikbaarheid borgen, verduurzamen en zorgdragen voor een gezonde leefomgeving. We voelen het allemaal: niet alles kan overal en niet alles kan tegelijk. Nu rijst de vraag: gaan we voortvarend verder of moeten we terug naar de tekentafel? Hoe maken we keuzes? En hoe ga je hier als stadmaker mee om? We staan er met zijn allen voor.

 

Daarom organiseren APPM, De Mannen van Schuim, Stadkwadraat en Urhahn Festival STAD #3. Na twee succesvolle edities in het westen en het zuiden, trekken we dit keer naar het noordoosten. Naar Hanzestad Zwolle, waar verschillende gebieden in ontwikkeling zijn en duurzaamheid en innovatie een grote rol spelen. Op 30 januari gaan we in Hedon met vakgenoten aan de slag met onze stad van morgen.

Denk en doe jij mee?

Wat?

Voor wie?

 

Wanneer? 

   

Waar? 

Festival STAD

Iedereen die werkt aan fijne, toekomstbestendige steden

Dinsdag 30 januari 2024, 13:00 - 17:30 uur, aansluitend borrel+diner

Hedon in Zwolle

Programma

Tijdens festival STAD #3 bepaal je je eigen programma. Je kunt kiezen uit verschillende workshops, lezingen, stadsafari’s en meer. Allemaal gebaseerd op casussen uit de dagelijkse praktijk, en georganiseerd voor en door professionals die dagelijks aan de stad werken. Onderstaand een greep uit het programma, het volledige programma kun je hier downloaden!

Festival STAD wordt georganiseerd door:

Logo Stadkwadraat wit
Logo MvS.png
logo_appm-01-wit.png
logo-urhahn-stedenbouw-en-strategie-wit.png

Gaststad:

Logo Zwolle_edited_edited.png
TOP
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy. I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy. I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy. I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy. I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy. I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy. I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy. I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

Spoorzone Tilburg met eigen én andere ogen bekijken

Heading 6
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

Spoorzone Tilburg met eigen én andere ogen bekijken

Heading 6
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

Spoorzone Tilburg met eigen én andere ogen bekijken

Heading 6
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Duik in de wereld van klimaatadaptatie en ontdek toonaangevende cases die onze steden klaarstomen voor de uitdagingen van morgen. Zoals het gebied Kraanbolwerk in Zwolle, waar rekening houdend met klimaat gebouwd is voor een beter resultaat.

Klimaatadaptatie: best practices

APPM + gemeente Zwolle
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Een stad analyseren doe je niet vanuit je beeldscherm. We bezoeken winkelcentrum Maagjesbolwerk en observeren de kwaliteiten en kansen. Daarna gaan we het wandelend publiek aanspreken en vragen we hen wat zij goed vinden aan het winkelcentrum, wat er anders zou kunnen en wat mensen voor zich zien op de plek als het winkelcentrum er niet zou zijn. We komen samen en bespreken de lessen.

F*ckGPT, WE GO LIVE.

De Mannen van Schuim
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Ervaar de beweegvriendelijke stad in de praktijk! Ga mee op deze urban safari en ontdek de omgeving tijdens een bootcamp in het gebied. Leer hoe je de omgeving kunt inzetten om te sporten en te bewegen, en leer op een andere manier kijken naar de stad. Ervaringsdeskundige en bootcampleraar Wendy van Kessel neemt je mee op een uitdagende urban safari. Trek je hardloopschoenen aan en ga ervoor! (Douches en handdoeken zijn beschikbaar, neem wel sportkleding mee.)

Urban safari meets bootcamp

Urhahn
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Nieuwe samenwerkingsvormen zijn onmisbaar om complexe uitdagingen aan te gaan en een aantrekkelijk, veerkrachtig leefklimaat te bevorderen. Tijdens deze sessie delen we inzichten vanuit diverse opgaven en verhelderen we aan de hand van voorbeelden waarom maatwerk cruciaal is. Dompel jezelf onder in de kracht van publiek-private samenwerkingen binnen gebiedstransformaties. Ontdek waarom de juiste samenwerkingsvorm essentieel is. Kom en leer mee uit de praktijk van Eindhoven, Zwolle, Utrecht en andere gebieden.

Krachten bundelen: publiek-privaat samenwerken in gebiedstransformaties

APPM + gemeente Eindhoven
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Betreed de toekomst van stedelijke mobiliteitshubs! Hoe kunnen we deze innovatieve concepten binnen steden snel en doeltreffend realiseren? Krijg inzicht in ruimtelijke planning, mobiliteitsbeleid, financiën en organisatie. Leer van succesverhalen in Zwolle en Rotterdam, gedeeld door innovatieve experts. Een sessie die de stadsontwikkeling van morgen vormgeeft!

Hub stad Hub; mobiliteitshubs in gebiedsontwikkeling

APPM + gemeente Rotterdam + gemeente Zwolle
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Omgevingsvisies en andere stedelijke plannen zetten de voetganger op 1. Maar wat betekent dat? En hoe doe je dat? Plannen voor de voetganger vraagt om denken vanuit de voordeur. Aan de hand van het de Utrechtse werkwijze #Voordevoetganger waarin bestaande beleidsopgaven (groen, klimaat, verblijven, sport, gezondheid, mobiliteit, verstedelijking etc.) gecombineerd worden, onthullen en bespreken we hoe je de stad van morgen vormgeeft door de bril van de voetganger.

Wat doe jij #Voordevoetganger?

APPM + gemeente Utrecht
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

In de Tuinen van Zandweerd in Deventer woon je aan een autovrij tuinpad met het 'altijd vakantie'-gevoel. Hoe ontwikkel je samen zo'n duurzaam plan met veel CPO's, particulier opdrachtgeverschap en sociale woningbouw in tiny houses? In een inspirende lezing delen wij de lessen.

Spontane stad in de praktijk: vormgeven aan collectiviteit

Urhahn + gemeente Deventer
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

De stad is nooit af. Urhahn maakte in opdracht van het ministerie van BZK (Mooi NL, Leefbare Steden en Regio's) een handelingsperspectief voor de transitie van naoorlogse wijken. We nemen je mee in onze aanpak van zeven transities. Wat maakt transitie zo moeilijk? Wat ontstaat er als je verschillende transities met elkaar combineert? En hoe doe je dat?

Transformatie naoorlogse wijken: teruguitkijken

Urhahn + Ministerie van BZK + gemeente Zwolle
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Gemeente Utrecht en marktpartijen leggen in de nieuwe stadswijk Merwede de lat hoog als het gaat om gezondheid, biodiversiteit, duurzaamheid en social design. Laat je inspireren over de lessen en aanpak van community building/experimenteerruimte in het Merwede LAB.

Experimenteren bij het Merwede LAB

Brokkenmákers/MerwedeLAB +Janssen- De Jong + gemeente Utrecht
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

De sterke focus op woningbouw en stijgende vastgoedprijzen leiden ertoe dat de maakindustrie en bedrijven met minder economische slagkracht uit de stad worden gedrukt. En dat is zonde. Want een stad heeft werk nodig. En werk heeft de stad nodig. Hoe zorgen we ervoor dat werk de stad niet hoeft te verlaten?

Ruimte voor werk in de STAD!

Stadkwadraat + Coalitie Ruimte voor Werk
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Het landelijk gebied is onlosmakelijk verbonden met (opgaven van) de stad. Bouwen aan een toekomstbestendige stad vraagt dus om grensoverschrijdende gebiedsontwikkeling. Waarbij wonen, een duurzame voedsel- en energievoorziening, natuur en recreatie elkaar versterken. En wat betekent dit voor de samenwerking en financiering? Is dit een taak voor overheden? Of is de markt hiervoor nu aan zet? Zowel een publieke als private partij nemen je mee in hun oplossingen om deze nieuwe samenwerkingen voor veerkrachtige gebieden als de Amsterdamse Scheggen en de Katwijkse Mient Kooltuin vorm te geven.

Stad en land in verbinding

APPM + gemeenste Amsterdam + Oudendal groep
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Als je een stad zou ervaren op 95 cm - de lengte van een driejarig kind -, hoe ziet dat er dan uit? Urhahn en de Van Leer Foundation werken samen aan de ontwikkeling van gezinsvriendelijke steden. We kruipen in de huid van een kind en laten zien hoe het óók kan. Waar wonen de gezinnen? Waar spelen de kinderen? Hoe kom je lopend of fietsend op je bestemming?

Als steden gezinsvriendelijk zouden zijn...

Urhahn + Van Leer Foundation
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Collectieve woonvormen gaan over meer dan wonen alleen. Stadkwadraat kijkt ook naar duurzaam betaalbaar en maatschappelijke meerwaarde. We lichten toe waarom deze vorm van wonen interessant is. Hoe krijgen we deze woonvormen van de grond en zorgen we dat deze steeds meer onderdeel worden van regulier programma? We leggen in deze inspiratiesessie uit hoe de financiering verloopt en gaan samen met deelnemers op zoek naar de kansen daarbinnen.

Come on, show me the money!

Stadkwadraat
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

De kwaliteit van de publieke ruimte is de basis voor een duurzame stad. Plekken waar de gebruikerservaring centraal staat, dat is waar de stad op ooghoogte om draait. Met de gemeente Zwolle gaan we aan de slag met het Katwolderplein; een plein dat onlangs is heringericht, maar waar nu al verschillende sociaal-maatschappelijke opgaven spelen. Hoe kunnen we deze plek verbeteren en wat betekent het voor deze plek als de gebruikerservaring leidend is?

Zwolle op Ooghoogte

De Mannen van Schuim + APPM + STIPO + gemeente Zwolle
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Synchroon en het Stadmakersfonds zien buurthuizen verdwijnen en de buurthuizen die er zijn een eenzijdige doelgroep bedienen. Een beeld van bingoënde bejaarden kennen we allemaal. Vaak hebben buurthuizen ook nog een kwetsbare en minder toekomstbestendige structuur met afhankelijkheid van vrijwilligers en subsidie. Dat willen Synchroon en het Stadmakersfonds anders doen. Zij vertellen over hun samenwerking in Stekk en hoe dat in Te Werve Oost in Rijswijk wordt geconcretiseerd. Hun doel is sociaal gedreven ondernemers en stadmakers helpen zich blijvend te vestigen in de buurt. Met Stekk ligt de focus op het verbinden van de buurt door een aantrekkelijke laagdrempelige ontmoetingsplek te maken voor alle bewoners uit de buurt.

Bouwen aan buurtleven

Stadsmakersfonds + Synchroon
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Zonder grond geen woningbouw. Grondbeleid is helemaal terug op de nationale agenda, maar kan het ook van significante betekenis zijn voor het versnellen van de woningbouw en de verbetering van de financiële haalbaarheid bij gebiedsontwikkeling? Na een toelichting op de Kamerbrief Grondbeleid gaan we met elkaar in discussie en spelen we de macht om de waarde van de grond.

Grip op eigentijds grondbeleid

Stadkwadraat + APPM
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Gebiedsontwikkeling vraagt om een slimme aanpak waar de gelukkige en gezonde stedeling centraal staat. Wij geloven in de kans om beweging vorm te geven in het stedelijk weefsel, veel verrassender te programmeren, om dat met een heel nieuw soort partners te doen. We gaan op Festival Stad aan de slag om Zwolle als ‘City Made 2 Move’ een flinke slag te geven.

Cities are Made to Move

De Mannen van Schuim + Blossity + Stadsbouwmeester Zwolle
nick-fewings-OcALKeCIKBg-unsplash.jpg

Het programma van Festival STAD #3 geven we vorm met verschillende partners. Meer sessies volgen!

En meer...

Aftermovie 2022

logo-Festival-Stad-2022-zachtgeel.png

UITVERKOCHT

Festival STAD#3 is uitverkocht, je kunt je niet meer aanmelden! 

Wil je op de hoogte gehouden worden van een volgende editie? Mail je gegevens naar info@festival-stad.nl.

bottom of page